Stacks Image 5

Fantastiska Shara och Yankappa

Karnataka Handicraft

Nuläget 2020 för Skolprojektet


Till hösten börjar Anand 7:e klass och Nandani börjar i 5:an. Ända från början har de varit superambitiösa och pluggat extra på fritiden. I år hade de högsta betyg i de flesta skolämnena.
Anand har dessutom gått på skolans karatekurser och Nandani dansar klassik indisk dans.
Att få gå i skola var inte självklart men det gjordes möjligt tack vare att 2013 års yogagrupp på Oceano gjorde en insamling. Ända sen dess har frivilliga skjutit till pengar, regelbundet eller ensgångsbetalningar. Fonden lever vidare tack vare er alla.


Familjen är riktiga 'överlevare'

Trots otroliga ekonomiska svårigheter har föräldrarna, Shara och Yankappa, aldrig blandat in skolpengarna i deras privata ekonomi eller butikens.
Till exempel då den Indiske presidenten Mudi genomförde en sedelreform 2018 som höll på att knäcka turisthandeln totalt i Varkala 2018.
Precis när de repat sig brann 9 butiker på norra Cliffen ner till grunden i aug 2019, däribland deras. Lager och allt totalförstördes.
Den gången startade vi en Crowd Funding i Facebook och det hjälpe dem en del …
På något oförklarligt sätt lyckas de alltid ta sig igenom kriserna. Barnen har hela tiden fått fortsätta sina studier. De håller hela tiden kontakt med oss via WhatsAp. Nu börjar barnen skicks textmeddelanden också.

- "Våra barn skall inte bli analfabeter som vi."

Det var föräldrarnas högsta önskan 2013
Det gjorde att vi startade Skolprojektet.
Så här började det:

Shara
Redan 2003 lärde vi känna Shara, en trettonårig charmig och smart flicka som sålde tyger och halsband på Norra Cliffen i Varkala. Hon bar varorna på armen för hon hade ingen egen shop då. Det var inte tillåtet att vandra bland turisterna och sälja så det hände att vi fick hjälpa henne med att betala mutor när hon blivit ertappad av polisen.

En smart tjej
Många av våra yogaelever charmerades också av hennes utstrålning och 2004 blev vår yogaelev Sara Fandén vän med denna driftiga och intelligenta tjej som ännu inte drev egen butik. Sara erbjöd sig att betala skola för henne så Shara skulle kunna lära sig läsa och skriva och hon strålade av lycka.

 
Året därpå frågade vi Shara hur det gick med skolan för henne.

- Jag blev tvungen att tacka nej för mina föräldrar har bestämt att jag skall gifta mig men jag vill inte.
Men hon blev gift med Yankappa och nu är dom så förälskade och har underbara små barn, Anand, Nandani och Roshni. Tillsammans driver dom shopen Karnataka Handicraft.


Stacks Image 24

Hela familjen lever mesta tiden i sin shop. Barnen leker där bland turisterna

Stacks Image 67

De äter på golvet och sover i shopen.
Annars kan det bli inbrott och varorna stjäls.

Yankappa
Han kommer från samma by i Karnataka som Shara. Karnataka är närmaste delstaten norr om Kerala. Där är det inte obligatoriskt som i Kerala att alla barn skall få gå i skola.

 
Därför är både Shara och Yankappa analfabeter men dom är intelligenta och driftiga och lyckas driva sitt företag år efter år. Nu har dom en central plats på Norra Cliffen med en stor shop där dom säljer kläder och hantverk till turisterna.
 
Men det är inte helt okomplicerat. Yankappa tar tåget till Dehli i norra Indien och köper upp varorna, hyr en lastbil som kör ner varorna till Varkala. En gång körde lastbilen i diket och hela lasten plundrades och gick förlorad. Där finns inga försäkringar för sånt.

2013 var Shara 24 år. En kväll var det strömavbrott. Vi satt på golvet runt ett stearinljus, sjöng mantran och drack te. Då frågade Brahma henne:

- Vad är din högsta önskan här i livet?
- Det är att våra barn skall få lära sig läsa och skriva och inte behöva vara analfabeter som vi.

Jag vill hjälpa Anand och Nandani
så de får gå i skolan

Inga förpliktelser in i framtiden
Du bidrar med det du vill, 100 kr eller mer,
per år eller som en engångsbetalning ...
Stacks Image 77